Η ψηφιακή εποχή φέρνει επανάσταση στον τρόπο που διαχειριζόμαστε και αναλύουμε τις πρωτογενείς πηγές. Στο πεδίο της μουσικολογίας, αυτή η μεταμόρφωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ψηφιοποίηση μετατρέπει κάθε είδους υλικό - από χειρόγραφες παρτιτούρες μέχρι ηχητικά αρχεία - σε ψηφιακά δεδομένα, δημιουργώντας ένα ενιαίο πεδίο διαχείρισης ετερογενών τεκμηρίων.
Το Εργαστήριο Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις, ανέπτυξε το ψηφιακό αποθετήριο "Πολύμνια". Πρόκειται για μια καινοτόμο πλατφόρμα που υπερβαίνει την απλή αποθήκευση ψηφιακού υλικού. Η "Πολύμνια" αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα όπου παρτιτούρες, κείμενα, εικόνες και ήχοι διασυνδέονται με τρόπους που διευρύνουν τις δυνατότητες έρευνας και διδασκαλίας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου "Η σημασία των οντολογιών στη διαχείριση των ψηφιακών συλλογών", θα παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο η μοντελοποίηση και η αναπαράσταση γνώσης λειτουργούν ως θεμελιώδεις μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο αποθετήριο. Θα αναλύσω πώς αυτές οι προσεγγίσεις διαμορφώνουν έναν σύγχρονο τρόπο επιστημονικής σκέψης και οργάνωσης των δεδομένων, διευκολύνοντας τη διεπιστημονική αξιοποίηση του υλικού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Σας προσκαλώ να δούμε μαζί πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει την μουσικολογική έρευνα και διδασκαλία στην εποχή μας.
Περισσότερα σχετικά με την εκδήλωση
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου
#ΨηφιακέςΑνθρωπιστικέςΕπιστήμες #ΨηφιακήΜουσικολογία #DigitalHumanities #DigitalMusicology